Tisztítás és egyéb tanácsok

A fritőz kényelmes, és felettébb hasznos konyhai eszköz, ám szakszerűtlen használata csúnya égési sérüléseket okozhat. Ha betartjuk a most következő használati és tisztítási tanácsokat, akkor biztonsággal készíthetünk ízletes ételeket, és még a kellemetlen szagokkal sem kell sokat küzdenünk.

Tisztítás

A fritőzöket is szükséges megfelelően tisztítani.
Az első és legfontosabb dolog: csak teljesen kihűlt készüléket próbáljunk meg tisztítani!

A legtöbb fritőz tisztítása nehézkes, mivel számos alkatrészüket nem érheti közvetlenül víz, vagy nehezen hozzáférhetőek. Az olcsóbb fajtáknál néhány alkatrész kiszedhető és könnyen tisztítható, a gép nagy részének tisztítása azonban számos nehézséggel jár. Az újabb (és főleg a drágább) gépek azonban teljesen szétszedhetők, így a tisztításuk roppant egyszerű, ráadásul számos példány mosogatógépben is tisztítható (a készülékházat kivéve). Továbbá a legtöbb esetben elegendő csak a kosarat tisztítani, ami elég sok típusnál kiszedhető.

Mindig tartsuk be a készülék használati utasításában leírtakat, a szükséges időközönként tisztítsuk ki a berendezést és cseréljünk olajat.

Sütőolaj és zsír tippek

  • Ha zsiradékkal sütünk fritőzben, győződjünk meg használat előtt, hogy kibírja-e a magas hőfokot, füstképzési pontja pedig lehetőleg 220° C fölött legyen.
  • Süssünk jó minőségű olajjal, amelyek nem veszítik el magas hőmérsékleten sem állagukat és nem ülnek le később sem az edény aljára. Ilyen lehet például a napraforgóolaj és a mogyoróolaj is.
  • Nem alkalmasak fritőzben való használatra a hidegen sajtolt és nem keményített olajok és zsírok, mint például az olívaolaj, lenolaj, lenolaj.
  • Lehetőleg száraz ételt helyezzünk az olajba, próbáljuk meg leitatni a nedvességet. A forró olajba kerülő víz azonnal elforr, miközben veszélyes fröccsenéseket és habzást produkál.
  • Soha ne keverjünk össze egymással olajat és zsírt! Könnyen habzást eredményezhet. Különböző olajok és zsírok hőálló képessége is, így ebből is gondok adódhatnak.
  • Lehetőleg annyi olajat használjunk a különböző ételekhez, amennyi a fritőz útmutatójában vagy a leírásában szerepel, mert így elkerülhetjük az esetleges problémákat.
  • Soha ne használjunk fáradt, odaégett, vagy ételdarabkákkal teli olajat, mert egészségtelen, rákkeltő hatású!
  • Vigyázzunk a sütésnél, mert az olaj és a zsír sülés közben fröcsöghet, ezzel megégethetjük magunkat. Különösen figyeljünk oda, ha gyermek is tartózkodik a közelben!
  • A sütési hőmérséklet lehetőleg soha ne haladja meg a 160 °C fokot, mert minél magasabb a hőmérséklet, annál több káros anyag keletkezik az olajban, amik roppant károsak az ember egészségére.


Olajszag!

A fritőzökkel való sütés során lényegesen kevesebb olajszag keletkezik, mint a lábassal, vagy a serpenyővel történő ételkészítés alatt. Azonban ha még így sem vagyunk elégedettek, íme néhány segítség, hogy valóban csak a friss és finom ételek illatát érezzük:
  • A pálmazsírral, pálmaolajjal történő sütés közben még kevesebb olajszagot fogunk érezni.
  • A lezárható tetejű fritőzöknél használat közben lényegesen kevesebb olajszag kerül a levegőbe.
  • Ha úgy hozza a helyzet, gépünket akár ki is tehetjük a teraszra vagy a kertbe, esetleg az ablakba, hogy ne a konyhába árassza az olajszagot. Ez azonban balesetveszélyes lehet! Különösen veszélyes az, ha már a felforrósodott olajú készüléket próbáljuk meg mozgatni.
  • Sokak által használt házi praktika az olajszag elkerülésére az étolajba helyezett héjas fokhagyma vagy néhány szál petrezselyem.
  • Használhatunk szagelszívót is, azonban ha valóban szagtalan eredményt akarunk elérni, a drágább, aktívszenes szűrőjű fajták közül kell választanunk.